Dziś świętują barmani. Zobacz, co warto wiedzieć o ich dniu!

2025.02.06 08:10
6 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Barmana. To okazja, by docenić pracę osób za barem oraz zwrócić uwagę na ich umiejętności i rolę w kreowaniu atmosfery w lokalach.
Dziś świętują barmani. Zobacz, co warto wiedzieć o ich dniu!
Fot: Pixbay

Historia Międzynarodowego Dnia Barmana

Międzynarodowy Dzień Barmana obchodzony jest corocznie 6 lutego, choć w różnych częściach świata świętowanie odbywa się także 24 lutego. Pierwsza data jest związana z postacią św. Amandusa z Maastricht, biskupa żyjącego w VII wieku, który jest patronem m.in. piwowarów, winiarzy i barmanów. Natomiast 24 lutego obchodzony jest jako Światowy Dzień Barmana (World Bartender Day), ustanowiony w 2018 roku przez australijski konkurs "The Perfect Blend".

Obchody Międzynarodowego Dnia Barmana mają na celu docenienie pracy barmanów, ich umiejętności, kreatywności oraz wkładu w kulturę picia. To także czas promocji odpowiedzialnego spożywania alkoholu oraz edukacji na temat drinków.

Barmani – mistrzowie w swojej dziedzinie

Barmani to eksperci, którzy muszą łączyć wiedzę o alkoholu z umiejętnością budowania relacji z klientami. Ich praca wymaga precyzji, umiejętności obsługi i kreatywności. Barman nie tylko przygotowuje drinki, ale także tworzy atmosferę, która sprawia, że klienci czują się komfortowo oraz chętnie wracają do lokalu. Dobre umiejętności interpersonalne są nie mniej ważne niż znajomość technik miksologicznych. Warto podkreślić, że wielu barmanów przechodzi profesjonalne kursy i szkolenia, by doskonalić swoje umiejętności miksologiczne oraz zdobywać nowe techniki.

Ciekawostki:

- Najstarszy koktajl na świecie to Sazerac, który pochodzi z Nowego Orleanu i został stworzony w XIX wieku.
- Pierwsze Martini zostało stworzone pod koniec XIX wieku w Stanach Zjednoczonych.
- Koktajl Negroni powstał przez przypadek, gdy hrabia Camillo Negroni poprosił barmana, aby dodał gin do jego ulubionego koktajlu Americano.
- Na całym świecie odbywają się zawody barmańskie, w tym World Cocktail Competition, gdzie barmani rywalizują o tytuł najlepszego miksologa.
- W 2014 roku próba przygotowania najdroższego drinka świata zakończyła się fiaskiem, gdy barman upuścił na ziemię butelkę 224-letniego koniaku, wycenianego na 77,5 tys. dolarów.

Przypominamy, że na portalu BiałystokOnline znajduje się kalendarz, w którym można znaleźć informacje na temat imprez klubowych, tanecznych i innych wydarzeń z udziałem barmanów: Imprezy klubowe, taneczne, granie do piwa.

Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2025 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
1358 osób online