
Tradycyjne ogórki kiszone czy konserwowe powoli ustępują miejsca nowym, ciekawszym smakowym kompozycjom. Ogórki w ketchupie to doskonały sposób, by wzbogacić swoją spiżarnię o oryginalny dodatek, który pasuje do wielu potraw. Zobacz, jak prosto je przygotować!
Składniki:
• 2 kg ogórków
• 1/2 kg cebuli
• 2 łyżki soli
Zalewa:
• 200 g ketchupu łagodnego
• 200 g ketchupu pikantnego
• 150 g koncentratu pomidorowego
• 3/4 szklanki octu
• 3/4 szklanki oleju
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa wymieszaj z solą i odstaw na około 2 godziny, po czym odlej powstały sok. Następnie ogórki z cebulą przełóż do wyparzonych słoików.
Wszystkie składniki zalewy umieść w garnku i zagotuj. Gorącą zalewą zalej słoiki tak, by całkowicie przykryła zawartość. Całość szczelnie zamknij i pasteryzuj przez około 15 minut.
Jak pasteryzować?
Na dno dużego garnka połóż ścierkę i napełnij go wodą do wysokości około ¾ słoików. Podgrzej wodę tak, aby miała temperaturę zbliżoną do sosu. Dopiero wtedy delikatnie włóż słoiki. Pamiętaj, że nie mogą się stykać. Następnie wodę doprowadź do wrzenia i od tego momentu sos pasteryzuj przez 15 minut. Po zakończeniu słoiki możesz zostawić w garnku do ostygnięcia lub wyjąć i ustawić na ściereczce dnem do góry, aż całkowicie wystygną.
Wskazówki:
• Szklanka użyta w przepisie ma pojemność 250 ml.
• Wybieraj ogórki świeże i jędrne.
• Sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, kanapek czy zimnych przekąsek.
Zobacz także: Sałatka z ogórków z curry i musztardą. Przepis, który warto znać
24@bialystokonline.pl