Lodowiec – przepis na kultowy deser z PRL-u, który wciąż cieszy się popularnością

2025.06.06 12:50
Lodowiec to ciasto bez pieczenia, które już w czasach PRL-u i w późniejszych latach 90., zdobyło ogromną popularność w polskich domach. Prosty przepis i wyjątkowy smak sprawiają, że ten deser do dziś cieszy się wielkim uznaniem.
Lodowiec – przepis na kultowy deser z PRL-u, który wciąż cieszy się popularnością
Fot: www.dibloguje.pl

Lodowiec to ciasto na zimno, które dla wielu osób jest sentymentalnym powrotem do dzieciństwa. Ten deser, popularny przede wszystkim w czasach PRL-u, wyróżniał się łatwością wykonania oraz oryginalnym smakiem. Dziś nadal często gości na stołach, a jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Składniki na tortownicę o średnicy około 22 cm:

• 200–250 g masła śmietankowego
• 4 żółtka
• 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, około 1/2 szklanki)
• 1 szklanka mleka
• 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek)
• 2–3 łyżki kakao
• 150 g okrągłych biszkoptów
• 1 galaretka (dowolny smak, dopasowany do owoców)
• owoce (np. truskawki, maliny, borówki – według upodobań)

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuść w 400–450 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Gdy będzie letnia, włóż ją do lodówki, aby zaczęła tężeć. W międzyczasie żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Masę przelej do gotującego się mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Masło utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Gotowy krem podziel na dwie części – do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż biszkoptami maczanymi w lekko tężejącej galaretce. Na nich rozsmaruj jasną masę, ułóż kolejną warstwę biszkoptów, następnie ciemną masę oraz owoce. Całość zalej pozostałą galaretką i wstaw do lodówki, aby deser całkowicie stężał.

Dodatkowe informacje:

• Szklanka użyta w przepisie ma pojemność 250 ml.
• Dawniej kostka masła ważyła 250 g i taka ilość była stosowana w oryginalnym przepisie. Obecne opakowania 200 g również sprawdzają się bardzo dobrze.
• Nie zaleca się zastępowania masła margaryną, ponieważ negatywnie wpływa to na smak deseru.
• W pierwotnej wersji przepisu używano aż 1 szklanki cukru, jednak ciasto z taka ilością wychodzi bardzo słodkie. Warto rozważyć zmniejszenie cukru do 1/2 szklanki.
• Początkowo Lodowiec nie zawierał owoców. Z czasem zaczęto dodawać do niego truskawki, które doskonale komponują się z galaretką i kremem. Można użyć dowolnych owoców, np. malin lub borówkek.

Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2025 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39