Co zrobić ze śliwek? Upiecz drożdżowe buchty z owocowym nadzieniem

2025.09.05 13:00
Sezon na śliwki w pełni, więc to oznacza świetny moment na przygotowanie domowych wypieków. Zobacz, jak łatwo przygotować bułeczki maślane, które możesz zabrać ze sobą do pracy lub spakować dziecku do szkoły.
Co zrobić ze śliwek? Upiecz drożdżowe buchty z owocowym nadzieniem
Fot: www.dibloguje.pl

Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje. Buchty ze śliwkami wychodzą nie tylko smaczne i aromatyczne, ale też ładnie wyrastają. Połączenie maślanego ciasta i soczystych owoców sprawia, że bułeczki smakują doskonale zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na kolejny dzień.

Składniki na 6 sztuk:

• 60 ml mleka
• 10 g świeżych drożdży
• 2–3 łyżki cukru
• 40 g miękkiego masła
• 150 g mąki pszennej
• 1 żółtko
• 6 śliwek węgierek

Dodatkowo przyda się 10–20 g stopionego masła (lub białko) do posmarowania bułeczek oraz opcjonalnie odrobina cukru pudru do posypania.

Przygotowanie:

Do ciepłego, ale nie gorącego mleka wkrusz drożdże i dodaj cukier, mąkę, żółtko oraz miękkie masło. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie dokładnie je wyrób. Jeśli będzie się kleić do dłoni, dodaj odrobinę mąki.

Gotowe ciasto podziel na 6 równych porcji. Do każdej włóż wypestkowaną śliwkę i uformuj kulę. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj masłem lub białkiem. Odstaw je na minimum 30 minut, aby jeszcze podrosły.

Blachę wstaw do zimnego piekarnika, a temperaturę ustaw na 180°C. Buchty piecz przez 25–30 minut, aż lekko się zarumienią. Po wystudzeniu wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.

Wskazówki:

• Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
• Śliwki możesz lekko posypać cukrem lub cynamonem.
• Nie lubisz śliwek? Użyj innych owoców.

Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2025 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39