
Inspekcja Weterynaryjna w ramach urzędowej kontroli stwierdziła obecność bakterii Salmonella spp. w partii surowych polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela. Analiza laboratoryjna wykazała:
• obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w czterech z pięciu próbek,
• obecność Salmonella z grupy O:7 (C1) w jednej z pięciu próbek.
Choć produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas przygotowania, a także nieodpowiednia higiena mogą skutkować zakażeniem i prowadzić do rozwoju salmonellozy. Bakterie mogą także przenieść się z mięsa na inne powierzchnie w kuchni. W razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Objawy zatrucia pałeczkami Salmonella:
• biegunka (czasem z krwią), nudności, wymioty,
• bóle brzucha, gorączka, dreszcze,
• osłabienie, odwodnienie (suchość w ustach, zmniejszona ilość moczu).
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela. Surowy wyrób mięsny. 400 g
Numer partii: 2271007009
Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025
Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4,
99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Producent rozpoczął procedurę wycofania produktu z obrotu i przekazał odpowiednim organom listę odbiorców. O sytuacji poinformowano też Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych na terenach dystrybucji.

24@bialystokonline.pl